Zabıta Maaşları Ne Kadar? Ocak 2024 Yeni Zabıta Maaşı Güncel

tarafından
Zabıta Maaşları Ne Kadar? Ocak 2024 Yeni Zabıta Maaşı Güncel

Zabıta Maaşları kuruma göre farklılık gösterebilmektedir. Aynı şekilde kıdem ve çalışma durumuna göre de farklı miktarda alabilmek mümkündür. Çok yakın tarihte yapılan maaş zamlarından etkilenen zabıta maaşları alınan verilere göre ortalama 36.720 TL olarak görüntülenmektedir. Bu rakamın en düşük 31.380 TL en yüksek 53.230 TL olduğu görülmektedir.

Zabıtanın çalışma hayatı zaman zaman yoğun ve zorlu geçtiğinden bu maaşların yükselmesi son derece normaldir.

Yeni İşe Başlayan Zabıta Maaşları Ne Kadar?

Yeni işe başlayan zabıta maaşları ne kadar sorusuna yanıt olarak kişinin eş durumuna ve görevlendirme durumuna bağlı olarak en düşük 31.380 TL aldığı görülmektedir.

Yeni İşe Başlayan Zabıta Maaşları Ne Kadar - 2024

Yeni İşe Başlayan Zabıta Maaşları Ne Kadar – 2024

Düşük Ortalama Yüksek
31.380₺ 36.720₺ 53.230₺

İşe yeni başlayan zabıta maaşı bu rakamı yapmış olduğu mesai ve almış olduğu işte tecrübesine bağlı olarak 36.720 TL’ye kadar yükseltebilmektedir.

Zabıta Günde Kaç Saat Çalışır?

Zabıta günde kaç saat çalışır sorusuna cevaben personellerin çalışma saatlerinin vardiyalara göre değişiklik göstermesi ile birlikte 24 saat mesai 48 saat istirahat durumu söz konusudur. Bu duruma farklı bir çalışma düzeni olarak 12 saat çalışma 24 saat istirahat olarak düzenlenebilmektedir.

Kadrolu zabıta maaşları yukarıda da belirtildiği gibi ortalama 36.720 TL olduğu görülmektedir. Bu rakamın zabıtanın iş yoğunluğuna bağlı olarak 53.220 TL’ye kadar yükselmesi söz konusudur.

Kadrolu Zabıta Nedir?

Kadrolu zabıta nedir sorusuna detaylı şekilde yanıt vermek mümkündür. Zabıta yerel yönetimlerde görev almak kaydıyla halk güvenliğini sağlayan kişi olarak bilinmektedir. Zabıtalar kamu düzenine sağlamış olduğu görev ve sorumluluklarla birlikte halkın daha düzenli hayat yaşamalarına yardımcı olurlar.

Kadrolu Zabıta Nedir

Kadrolu Zabıta Nedir

Fakat kendilerini jandarma ve polisten ayıran bir özellikleri vardır. Kendileri silah taşımadıkları için halk güvenliğini farklı şekilde sağlarlar.

Zabıtaların bazılarının sabit olarak görev yaptıkları bazılarının ise gezici olarak sürekli denetim yaptıklarını söylemek mümkündür. Bunun dışında aşağıda maddeler halinde zabıtanın diğer ek görevlerini görmek mümkündür.

  • Zabıtalar çoğunlukla gıda malzemeleri üreten satan ya da dağıtan şirketlerin günlük rutin durumlarını denetleyerek yeri geldiğinde baskın yaparak durumu el koyabilirler.
  • Aynı şekilde hak sağlığını tehdit edecek ürün ve üreticilerin gerekli bütün işlemlerini tamamlarlar.
  • Ruhsatsız iş yeri tespiti için gerekli bütün işlemleri başlatmak ve tamamlamak onların asli görevidir.
  • Ruhsatı bulunan fakat halk sağlığını tehdit edilecek ürünler bulunduran ve işgaliye gibi işlemleri tam anlamıyla tamamlamayan iş yerlerine tespit ederek baskın yapmak da onların görevidir.
  • Semt pazarı ve normal halk pazarlarını gezerek halk sağlığı adını tehdit edecek ürünlerin bulunup bulunmadığı hakkında denetim yapmaktadırlar.
  • İzinsiz afiş ya da ilan basanları tespit edip gerekli işlemleri uygulamak da zabıtaların görevidir.
  • Son olarak belediyeden izin almayan gezici satıcıları tespit edip gerekli işlemleri başlatmak da zabıtaların görevidir.

Zabıtalar hem il hem de ilçe belediyelerine bağlı olarak çalışabilmektedirler. Konuya ek olarak zabıtalar hem memur hem işçi statüsünde çalışabilmektedirler. Zabıta olmak için KPSS’ye girmek ve yeterli puanı almak gerekmektedir.

Zabıta olmak için gerekli prosedürler aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup kamu haklarından mahrum edilmemek zabıta olmak için aranan ilk şarttır.
  • Gitmek gerekirse önemli olan ikinci şart yüz kızartıcı suç işlenmemiş veya bu suçtan hüküm giymemiş olmak gerekir.
  • Öğretim durumunun en az lise mezunu olması gerekir.
  • Fiziksel özellik baz alındığında erkeklerin 171 santimetre kadınların ise 165 santimetre ve üzeri boy sınırını geçmiş olması gerekir.

Yukarıda bahsi geçen maddeler geçerli olduğunda ve KPSS’den uygun not alındığında kişi zabıta olarak ilgili yerlere atanabilmektedir.

Zabıta Nöbet Tutar Mı?

Zabıta nöbet tutar mı? Bu soru pek çok kişinin aklına gelmektedir. Zabıtanın belli saatler içerisinde nöbet tuttuğunu söylemek mümkündür. Zabıtalar hafta içleri 8.30 ila 17.30 saatleri arasında çalışmaktadırlar. Cumartesi ve pazarlarda dahil olmak üzere 8.30 ila 23.00 saatleri arasında hafta sonu nöbetini tuttuklarını söylemek mümkündür.

İl ve ilçelerde görev yapan zabıta memurlarının nöbet saatleri duruma göre değişiklik gösterebilmektedir. İl ve ilçelerde zabıtanın almış olduğu görevler ve oluşan mesai yoğunluğuna bağlı olarak zabıtalar zaman zaman çok uzun saatler nöbet tutabilmektedirler.

Oldukları nöbet saatlerine bağlı olarak almış oldukları maaş artış gösterebilmektedir. Aynı şekilde bir zabıta memurunun iş tecrübesine bağlı olarak da almış olduğu maaş artış gösterebilmektedir.

Diğer mesleklerin maaşları hakkında daha fazla bilgi almak ister misin?

Bu Yazıyı Faydalı Buldunuz mu?

Yorum Ekle